Cum poți să economisești, cu doar puțin efort

Ziua de salariu este cea în care simți că munca ta de-a lungul lunii trecute nu a fost în zadar. Dar, după euforia momentului când ai văzut banii sau ai primit mesajul că ți-au intrat pe card, începe nebunia. Trebuie plătite facturile la utilități, ratele, chiria, cel mic te-a anunțat că trebuie să mai cumperi un caiet suplimentar la nu știu ce obiect, bateria din baie tocmai acum s-a găsit să se strice, ca să nu mai spunem că trebuie să și faceți aprovizionarea. De unde să mai economisești, să mai pui și ceva bani deoparte, pentru a avea o rezervă pentru situațiile neprevăzute sau pentru o vacanță de vis pe perioada concediului? Ba, nu de puține ori, te vezi nevoit să mai faci și unele datorii, ca să te descurci până la salariul următor. Ți se pare cunoscut? Dacă da, atunci ești exact la locul potrivit, pentru că noi vom încerca să îți venim în ajutor, cu unele recomandări despre cum poți să îți gestionezi mai bine cheltuielile, astfel încât să reușești să faci și unele mici economii.

Liste cu cheltuieli

Chiar dacă ai impresia că exagerăm, lucrurile nu stau deloc așa. Nici nu îți dai seama cât de mulți bani se cheltuiesc, în fiecare lună, pe produse de care nu ai neapărat nevoie. Sau poate că ai uitat că deja mai ai în casă suficiente rezerve dintr-un anumit produs pentru a mai cumpăra și altele. O mai bună organizare este esențială în acest caz și de aceea, încearcă, pe cât posibil, să faci niște liste cu cele mai mari cheltuieli pe care le ai pe lună: benzina pentru mașină, chiria, rata la bancă, cumpărăturile de la sfârșit de săptămână etc. După ce ai făcut aceste liste, vezi la ce poți renunța, pentru că nu sunt neapărat necesare, și încearcă în acest fel să mai reduci un pic suma alocată pentru ele.

Organizează-te

Dacă tot eram la capitolul liste, după cum spuneam ceva mai sus, atunci încearcă să fii ceva mai organizat/ă. Întocmirea listelor nu este tot ce trebuie să faci, important este și cum te organizezi. Pune mereu deoparte banii pentru plata facturilor, a chiriei, a întreținerii și a ratelor, după care banii rămași îi poți împărți pe liste suplimentare. Eventual, mai redu puțin din cheltuieli, vezi la ce produse poți renunța, fă-ți o listă cu lucrurile cu adevărat necesare și încearcă să o respecți. Vei vedea că multe dintre achizițiile tale se dovedeau inutile, și reducându-le, ai reușit și să pui câțiva bani deoparte. Ceea ce, la urma urmei, era și scopul tău, nu-i așa?

Meniul pe toată săptămâna

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că salariul este cheltuit, în mare parte, pe asigurarea coșului zilnic. Mai bine spus, pe mâncare. De fapt, nici măcar nu mai era nevoie de un studiu pentru asta, pentru că și tu erai conștient/ă de așa ceva. De aceea, aici avem și noi o recomandare, pe care o susțin și marii chefi din lume. Duminica după-amiaza, ia o agendă în care să îți faci meniul pentru toată săptămâna. Vei ajunge să nu mai cumperi astfel, în mod inutil, alimente pe care nu le vei consuma și care, de regulă, ajung la gunoi. Cheltuielile vor fi cu mult mai reduse și dacă mai elimini și din ”crănțănelele” nesănătoase, precum chipsuri, snacksuri, sucuri. În acest fel, vei reuși să economisești, iar uneori să-ți mai faci și ceva mofuri mai costisitoare. Sau, poate că ieșiți la restaurant în familie, pentru a sărbători ceva, cine știe.

Nu comanda mâncare

Chiar dacă petreci la birou minim 8 ore zilnic, nu este obligatoriu să îți comanzi de mâncare de la firmele care se ocupă cu așa ceva. Mai bine pregătește-ți ceva de acasă, fie sandvișuri, salate în caserolă cu sosul pregătit în borcan de acasă, fructe, chiar și resturile de la cina de aseară. Banii astfel economisiți îți vor fi de folos în cu totul altă parte.

Profită de reduceri

În cazul în care vrei să-ți cumperi ceva, de îmbrăcat sau chiar și un aparat electrocasnic pentru casă, dacă nu se impune achiziționarea de urgență, atunci așteaptă mai bine sezonul reducerilor. Vei reuși astfel să faci economii substanțiale, care te vor mulțumi, cu siguranță. Nu a zis nimeni să renunți la micile plăceri, dar de ce să nu ți le satisfaci la jumătate de preț, de exemplu. De asemenea, dacă este nevoie urgentă de respectivul produs, iar perioada reducerilor nu se anunță prea curând, atunci înarmează-te cu răbdare și ea la pas lanțurile de magazine, în găsirea celei mai bune oferte pentru ceea ce îți doreai să cumperi. Economia făcută nu va fi tot atât de mare pe cât ar fi fost dacă ai fi făcut achiziția în perioada reducerilor, dar nu este nici ea de neglijat.

Verifică mereu banii

Indiferent dacă plătești cu banii în mână sau cu cardul, întotdeauna să știi câți bani ți-au mai rămas la dispoziție. În acest fel vei fi mai bine organizat/ă, și vei scăpa de tentația de a cheltui fără măsură, în mod irațional, și cu siguranță inutil. Pe Internet se găsesc și numeroase aplicații gratuite, de gestionare a cheltuielilor, care te vor ajuta să îți controlezi mai bine banii, și te vor disciplina în această privință.

Nu este greu să economisești măcar 10 lei pe lună până la salariul următor. La finele anului poți strânge o sumă frumoasă, de care să dispui așa cum dorești. Încearcă recomandările noastre și vei vedea cum a face economii devine din ce în ce mai ușor.