Cetatea Deva și istoria zidurilor care o înconjoară!

Turist in tara mea

    Pentru multi dintre noi anul 2020 a fost o ocazie perfecta de a descoperi Romania si mai mult de a descoperi propriile orase sau judetele invecinate. Un lucru este cert, un turist are sanse mai mari sa descopere cele mai frumoase priveliști, cafenele sau locuri într-un oras pe care-l viziteaza decat un localnic. Suntem atat de obisnuiti cu locurile din orasele noastre sau cele invecinate incat nu le acordam sansa de a fi parte din calatoriile noastre, dar suntem uimiti de frumusetea lor atunci cand le vedem prin ochii altora sau in fotografiile lor. De curând am descoperit o parte din judetul Hunedoara si primul loc pe care l-am vizitat a fost Cetatea Deva.

Poziționată pe un con vulcanic, la o altitudine de 378m, cetatea poate fi vizitata fie pe jos, fie cu telecabina, care are tariful de 20 RON/adult (urcare si coborare).
Zidurile pline de istorie ale cetatii ofera o priveliste asupra orasului Deva, dar si o mulțime de legende si chiar tuneluri subterane despre care se spune ca duc catre Castelul Huniazilor.

Una dintre cele mai interesante legende ale Cetatii din Deva il are in prim plan pe pietrarul Kelemen, care impreuna cu alti 12 mesteri incercau sa construiască cetatea, dar tot ceea ce ei construiau ziua, se darama noaptea. Si daca inca nu v-ati dat seama, legenda este similara cu cea a Mesterului Manole. Si pentru ca asemănarea sa fie aproape completa, construcția a fost finalizata atunci cand cenusa soției lui Kelemen, cea care a adus prima mâncare în ziua stabilita de mesteri, a fost amestecata cu tencuiala cetatii.
Dincolo de toate legendele si toate poveștile, de-a lungul timpului cetatea a avut rol de aparare, refugiu sau resedinta nobiliara, iar astăzi le este deschisa vizitatorilor care doresc sa-i treaca pragul.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?