Am fost în cel mai tare city break. La Stana Stefanu, fara internet, dar cu cei mai primitori oameni!

Turist in tara mea

Nu stiu cum definiti voi fericirea, dar mie atunci cand ma gandesc la ea, imi trece prin minte imaginea verilor petrecute la tara. Fara internet, inconjurati de animale, iarba verde si oamenii care ne iubeau cel mai mult. Aveam atatea lipsuri si parca nu ne lipsea nimic.

In ultima vreme tot mai multi dintre noi cautam locuri care sa ne aducă mai aproape de momentele copilăriei, locuri care sa ne linisteasca si sa ne incarce bateriile pentru o noua săptămâna. Si pentru asta mergem in city break-uri, dar alegem ca destinație Milano, Roma sau Paris si uitam ca de fapt esenta acestui concept este sa dai o fuga intr-un loc ferit de aglomeratia urbana. Si pentru a va limita timpul de căutare, va dau un pont, daca vreti un loc plin de liniste, mergeti la Stana Stefanu, pe Transalpina. Uitati de Booking sau Air BNB si luati legatura cu Bacita Mărioara, pentru a innopta gratis chiar la stana, condițiile fiind cele specifice locului. Ii gasiti pe Facebook, simplu: Stana Stefanu. Dar cel mai important este sa ii gasiti fata in fata pentru ca sunt cei mai primitori oameni pe care i-am întâlnit. Aici poți manca cel mai bun bulz de la noi, clatite făcute chiar de doamna Mărioara si tocanul de oaie, gatit dupa reteta veche a ciobanilor care mergeau in transhumanta pe drumul regelui. Pe astea nu ai cum sa le gusti in mediul online, asa ca da o fuga pana la Stana Stefanu, sa te convingi ca este cu adevărat un loc de trecut pe to do list atunci cand mergi pe Transalpina.

Care este povestea de la Stana Stefanu?
Viata in muntele Stefanu, a domnului Gheorghe Babu, Dede, asa cum ii spun apropiații, a inceput in anul 1964, cand avea doar 11 ani. Tot atunci a invatat sa cante si la fluier. Singur, fara sa fie invatat. Nascut intr-o familie de ciobani, nu a dorit sa fie patron si sa faca din traditia de familie ceva comercial, a ramas in continuare cioban si ingrijeste animalele dupa obiceiurile de altădată. De la vanzarea de branza pentru trecători si pana la stana unde astazi poposesc mii de turisti anual, drumul nu a fost usor, locatia a fost mutata de cateva ori, iar in prezent se afla la 18 km de Ranca, in drumul spre Obarsia Lotrului. Ce a ramas insa neschimbat este spiritul tradițional. Aici nu rasuna muzica, iar camerele stanei sunt decorate cu straie traditionale, de parca pasesti intr-un muzeu autentic. Domnul Gheorghe Babu este cel care duce si astazi grija animalelor sale si in semn de mulțumire, copiii dumnealui intentioneaza sa publice si o carte, ale caror randuri sunt deja scrise.

Celebrul tocan de oaie
Apreciat de turiști în nenumărate randuri, bacita Marioara, a obtinut atestatul de produs traditional pentru tocanul de oaie, care contine doar sare, apa, iar la pastrare burduful. Este preparat din bucati de carne de oaie, cu os, in seul propriu. Tocanul se pastreaza in burta de oaie fara sa se altereze, iar pe timpul iernii, era carat de catre magari, pe drumul de transhumanta. La Stana Stefanu aceasta rețetă a fost pastrata pana in prezent si nu ai cum sa treci pe aici fara sa gusti din celebrul tocan de oaie.

Pe doamna Marioara si domnul Gheorghe Babu ii găsiți la stana facand totul cu drag, din zori si pana-n seara, de primăvara pana toamna, alături de toti cei care prepara cele mai bune bucate pentru oamenii ce trec de portita Stanei Stefanu.

Si dupa popasul de la Stana Stefanu puteti continua drumul spre Obarsia Lotrului, Lacul Vidra, Valea Frumoasei sau Voineasa.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?