Manastirea Curtea de Arges si Legenda Mesterului Manole!

Turist in tara mea

Am fost de atatea ori la Curtea de Arges si tot de atatea ori am vizitat Manastirea de acolo incat locul a devenit parca parte dintr-un spațiu firesc, un loc despre care nu am scris niciodata tocmai pentru ca sunt tare obișnuită cu el si totuși imi e tare drag..poate de asta merg acolo de fiecare data cand am ocazia. Sau poate o fac pentru ca-mi aduce aminte de copilarie. Cand eram mica, excursiile noastre nu erau atat de dese si nici prea departe de casa, asa ca atunci când stiam ca vom mergem „la Arges”, asteptam cu nerăbdare momentul.

Curtea de Arges se afla la aproximativ 35 km de Pitesti si poti ajunge aici cu masina personala, autobuz sau tren. Cu siguranta multi dintre voi ati auzit de „Legenda Mesterului Manole” si pentru cei care aud pentru prima data de ea, o sa scriu aici despre istorisirea care a facut cunoscuta Mănăstirea din Curtea de Argeș. Ei bine, domnitorul de la acele vremuri alesese cei mai priceputi meșteri pentru a ridica lăcașul de cult de la Curtea de Argeș, dar ceea ce construiau mesterii ziua, se surpa noaptea. Intr-una dintre nopti, Manole a vista ca daca vor zidi in Manastire prima „sortita” care le va aduce de mancare, construcția va rezista. A doua zi, cea dintai care a venit cu mamcare pentru sotul ei a fost chiar Ana, soția lui Manole, care nu a putut fi oprita nici de ploi si nici de rugăciunile mesterului. Începând ca o gluma si continuând ca o jertfa, Mesterul Manole a zidit-o pe Ana in latura sudica a lacasului de cult (poza mai jos). Constructia finalizata l-a impresionat pe Negru Voda care insa a poruncit sa le fie luate scarile muncitorilor, iar acestia sa ramana pe acoperis, dorind sa construiască o manastire si mai frumoasa. Auzind acestea mesterul Manole si-a făcut aripi din „sindrili ușoare” pentru a putea zbura, dar acestea nu au rezistat. Legenda spune ca in locul in care Manole s-a prabusit este astazi un izvor care reprezinta lacrimile acestuia si pe care-l puteti gasi mai jos de Manastire.

Tot la Curtea de Arges puteti vizita si ruinele si ansamblul Curtii Domnesti, aflate in centrul orasului, fiind un monument istoric din secolul al XIV-lea.

IMG_20200608_172419_045IMG_20200608_132732-01IMG_20200608_190655_759

Faci un comentariu sau dai un răspuns?